Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Die Original Rheinstädter Musikanten

Die Original Rheinstädter Musikanten hebben een eigen site: www.rheinstadter.nl

Naar rheinstadter.nl:
In 1967 besloten een aantal leden van Fanfarecorps Excelsior Woerden om een blaaskapel op te richten. Geïnspireerd door de muziek van “Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten” wilden zij graag zelf deze muziek gaan spelen. Daarnaast had de kapel destijds de functie muzikanten uit de fanfare zich beter als muzikant te laten ontwikkelen. De naam die destijds aan de kapel werd gegeven was “de Vrolijke Tirolers”. In de eerste jaren werd er iedere zaterdag geoefend in café “Zomerlust” te Woerden. Het repertoire bestond naast de Egerlander Muziek ook uit feestmuziek en muziek in de stijl van James Last. Nadat de fanfare in 1976 haar eigen clubgebouw had gebouwd, verhuisde de kapel zaterdag’s naar het eigen clubgebouw. Het uniform bestond naast de echte “lederhose” uit bergschoenen, sokken, overhemd met stropje en een vilten hoed. In 1985 werd echter besloten om over te gaan tot een echt Egerländer kostuum, wat tot de dag van vandaag nog steeds in gebruik is. Naar aanleiding van deze verandering en de wat serieuzere aanpak qua repertoire werd in 1989 de naam “de Vrolijke Tirolers” ingeruild voor “die Original Rheinstädter Musikanten”. Deze naam komt voort uit het feit dat Woerden aan de Rijn is gelegen. Ook de omvang van de kapel is de laatste jaren flink veranderd. Tot begin jaren ’90 bestond de kapel gemiddeld uit 15 leden, waarbij alle leden direct afkomstig waren uit het fanfarecorps Excelsior. Na vele juryraporten met de vermelding: “zoek klarinetten!” is in 1993 het orkest uitgebreid met een klarinetsectie. Nu beschikken we over ongeveer 20 muzikanten.

Van 1987 tot 1 januari 2005 was de muzikale leiding in handen van Ruud den Heeten. Ruud is vanaf 1971 lid van fanfarecorps Excelsior en wist naast handig bugelspel ook de groep mafkezen van “de kapel” wat leiding te geven. Het niveau werd in die tijd echter veel beter, en omdat Ruud liever weer wilde gaan spelen, werd het nodig naar een andere dirigent te zoeken. Die keuze was gemakkelijk, omdat Marc Busscher, lid van de zelfde muziekvereniging en afgestudeerd trompettist al jaren bij de kapel speelde en meer dan bereid was deze club onder zijn hoede te nemen. Marc hanteert het stukje dus al de nodige jaren en hij doet het nog steeds met veel plezier  Naast de Kapel uit Woerden heeft hij ook in Ede een Kapel onder zijn hoede.

De kapel speelt op allerlei festiviteiten en deed in het verleden regelmatig mee aan concoursen. Zo werd de kapel landskampioen in de heuvelklasse en wist er sindsdien met vele ruime eerste prijzen in de bergklasse vandoor te gaan. Vaak met slechts enkele orkesten boven zich. Met de nieuwe dirigent zal het orkest in de toekomst waarschijnlijk ook weer aan concoursen deel gaan nemen. Verder is deze kapel inmiddels aardig bekend aan het worden door het jaarlijkse festival op de tweede of derde zaterdag van oktober. Het jaarlijkse festival, gehouden in de garage van de fa. Van Rooijen aan de Kuipersweg,  trekt een slordige 1.000 bezoekers, die zich altijd tot in de kleine uurtjes weten te vermaken. In 2012 stond de 40ste editie op het programma.

Vermeldenswaard is nog dat de Kapel rond 1 december afreist naar het Duitse Steinhagen. Woerden had daar tot voor kort een stedenband mee. Die is recentelijk door de gemeenteraad van Woerden verbroken. Maar niet getreurd: de Kapel reist gewoon weer af naar Steinhagen, in 2013 voor de 20ste keer, om daar de Weihnachtsmarkt op te gaan vrolijken.

De muziekkapel speelt veel werken van een grootheid op het gebied van de Egerländer muziek, Ernst Mosch. Ernst is  decennialang kapelmeester geweest van zijn Original Egerländer Musikanten. Daarnaast ook componist van talrijke muziekstukken in dat genre. Hij maakte vele platenalbums. Klik op You Tube zijn naam in en de stukken buitelen als het ware van het PC scherm af.

 

In 199 overleed hij en al spoedig kwam er een biografie op de markt. In het Duits. Niet iedereen kan dat lezen.  Cees Wisseloo, ook decennialang betrokken bij de Kapel uit Woerden  als vaardig bespeler van de Turkse trom,kon dat niet en vroeg toe aan toenmalig secretaris van de Kapel,Wim van Geelen, om dit boek voor hem te vertalen.

Aldus geschiedde.  De biografie is de moeite van het lezen waard. Voor degenen die het Duits machtig zijn is ook de originele biografie toegevoegd.