Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Video Nieuwjaarsconcert 2024

Op 13 januari gaf Excelsior haar jaarlijkse Nieuwjaarsconcert weer als vanouds in de Grand Salon van Plein7. Door corona zijn deze concerten in 2021 en 2022 niet doorgegaan en in 2023 moest worden uitgeweken naar de Opstandingskerk. Het was gezellig om weer terug te zijn op het oude honk, midden in het centrum, waar ook niets vermoedende passanten soms even binnenlopen als ze de aantrekkelijke poster op straat zien staan of de mooie muziek horen klinken. Een zitplaats vinden lukt dan meestal niet meer, want daarvoor moet je ruim voor aanvang aanwezig zijn.

Excelsior had ook weer voor een verrassende muzikale gast gezorgd, in de persoon van Charlotte Welling. Zodra Excelsior de eerste noten van Happy New Year had ingezet, kwam zij zingend de zaal binnen om het publiek als het ware de beste wensen toe te zingen. Wat later in het programma gaf zij nog een voorproefje van haar zangkunsten met haar unieke Plinkie Plonkie Show, waarbij ze solo zingt en zichzelf begeleid met een speeldoosje. Na de pauze volgde echter de ware vuurdoop van dit eerste optreden met Excelsior, namelijk De Minutenwals van Chopin. Maar ook hierbij voelde Charlotte zich als een vis in het water. Weliswaar een hele snelle vis, in snelstromend water, want dit nummer valt het best te omschrijven als een klassieke rap, met heel veel snelle teksten. Maar wie weet dat Charlotte veelvuldig put uit het repertoire van ‘Vergeten zangeressen van het Vaderlandse lied’ zal begrijpen dat zij ook dit nummer, ooit van tekst voorzien door Jasperina de Jong, met verve wist te vertolken.

De opening en nieuwjaarswens werd verricht door voorzitter Ruud den Heeten en het verder volledig instrumentale programma werd gepresenteerd door Harrie Banken. De gespeelde stukken zijn allemaal terug te beluisteren op de bijgaande video. Deze is door Hans Pieters met diverse camera’s opgenomen, vervolgens bewerkt en onlangs aan ons ter beschikking gesteld. We zijn Hans dankbaar voor dit fraaie beeldmateriaal. Wat handig is dat als je over de videovoortgangsbalk beweegt met je muis, je de titels van de nummers kunt zien, en dus ook meteen naar je favoriete nummer kunt gaan. https://www.youtube.com/watch?v=kNPu3Q1Ed8k&t=3121s

Dit Nieuwjaarsconcert was tevens een afsluiting van een periode waarin Excelsior vrijwel uitsluitend instrumentale nummers speelde. Dat begon na het aantreden van de nieuwe dirigent in juni 2023 met zijn eerste zomerconcert aan De Singel, het Jubileumconcert in november, twee Kerstconcerten in december en dit Nieuwjaarsconcert. Dit zal anders zijn in de concertreeks die inmiddels in voorbereiding is en de volgende optredens omvat:

  • Opening Bevrijdingsfeest: zondag 5 mei 2024, 13.00-14.00 uur, Kerkplein Woerden
  • Singelgrachtconcert: vrijdag 7 juni 2024, 20.00-23.00 uur, Haven Woerden
  • Excelsior Promsconcert: zaterdag 22 maart 2025, 20.00-23.00 uur, Sporthal Snellerpoort

Bij deze concerten zal Excelsior samenwerken met een combo, diverse solisten en het Woerdens Promskoor. Hiervoor zijn een groot aantal nieuwe, verrassende en populaire arrangementen aangeschaft waarin deze samenwerking tussen zangers en instrumentalisten fraai tot uiting zal komen. Weer een mooie nieuwe uitdaging voor het orkest en ongetwijfeld een feest van herkenning voor het publiek.