Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

No Proms today

Het is vandaag zaterdag 20 maart 2021. Vanavond hadden onder normale omstandigheden een kleine tweehonderd artiesten opgetreden op het 20e Excelsior Promsconcert in Sporthal Snellerpoort.

Je weet dat het niet kan en dat de datum al lang geleden is doorgeschoven naar 2022. Toch bekroop mij vandaag alsnog een triest gevoel. Gisteren zag ik al ‘Proms opbouwen’ in mijn agenda staan. Het ombouwen van die sporthal tot concertzaal (en weer terug) is een flinke klus, waar een grote groep ‘Promsbouwers’ van vrijdagavond tot zondagmiddag zijn schouders onder zet. Ik geniet altijd enorm van het enthousiasme en de kameraadschap tijdens die werkzaamheden. Maar ook van de openvallende monden als de eerste artiesten, koorleden en dansers de zaal binnendruppelen voor de generale repetitie op zaterdagmiddag en zien hoe mooi het podium en de zaal weer zijn aangekleed.

Maar natuurlijk mis ik ook de muziek en vooral het samen musiceren. Er gaat ruim een jaar intensieve voorbereiding aan vooraf, want zo’n unieke samenwerking tussen orkest, combo, koor, solisten en dansers lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het bepaald niet. Zeker in het begin niet, omdat muzikanten, zangers en dansers aanvankelijk allemaal apart van elkaar hun eigen stukje van de arrangementen instuderen. Uiteindelijk moeten al die stukjes van de puzzel in elkaar vallen op de gezamenlijke repetities, maar die beginnen pas twee maanden voor het concert. Het vraagt dus best veel, vooral ook voor het orkest, om alle stukken goed ‘in de grondverf’ te krijgen.

De eerste gezamenlijke repetities kunnen soms wat hectisch en chaotisch zijn (misschien wel omdat ze zo gezellig zijn), maar ze veroorzaken uiteindelijk ook een omslagpunt waarop iedereen merkt hoe mooi het totaalplaatje gaat worden. Dat geeft dan weer extra enthousiasme om het eigen aandeel nog verder te perfectioneren en een paar weken voor het concert is iedereen meestal wel aangestoken door een plezierige ‘Promskoorts’.

Het Covid-19-vaccin zal die koorts (gelukkig) niet onderdrukken, maar het gaat ons hopelijk wel helpen om de jubileumeditie van de Proms volgend jaar alsnog te kunnen organiseren. Om een beetje in de stemming te komen kun je luisteren naar het openingsnummer van de vorige editie, ‘We will rock you’ van Queen (19e Proms ,16 maart 2019). Vandaag hoorde ik toevallig ‘I want to hold your hand’ van The Beatles. Wellicht een geschikte opening voor de volgende keer? Ik ben er in ieder geval wel aan toe.