Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Huldiging van Kees en Adrie Batelaan en de Drumband van Excelsior Nationaal Kampioen!

En dat allemaal op een avond. Zaterdagavond 20 januari 2018. Zestig jaar geleden werd Kees Batelaan lid van Excelsior en dat is een feest waard dat uiteraard in De Speeldoos gevierd moest worden. Bij zo’n jubileum behoren een platina speld van de Koepelorganisatie en een oorkonde. Het bestuur had wethouder Yolan Koster van onder veel meer, Cultuur, uitgenodigd om Kees toe te spreken en ook Adrie in dit verband niet te vergeten, want zij was verleden jaar 25 jaar lid van de vereniging, maar dat werd nu gevierd.
Maar voordat Yolan het woord kon krijgen moest er nog een klein uurtje gewacht worden en wel op de Drumband. Die kwam uit Wychen en ter verhoging van de feestvreugde later op die zaterdag in De Speeldoos werden zij daar met 90 punten rond voor de zoveelste maal Nationaal Kampioen in hun klasse.
Tegen 21.00 uur marcheerden de overgelukkige Drumbandleden binnen en toen kon het feest echt beginnen.
Voorzitter Ruud den Heeten zette, alvorens hij Yolan het woord gaf, nog even Cathelijne Breij in het zonnetje. Zij was dit jaar 5 jaar lid van de Majorettes en zij beloofde na de warme aan haar gerichte woorden van Ruud dat nog lang te blijven.
Toen was het woord aan Yolan. Zij meldde het volgende:Kees, je bent van 1946, om precies te zijn van 29 augustus 1946. Drie dagen voor de verjaardag van de toenmalige koningin. Van Excelsior werd je lid ook je twaalfde. Weer om precies te zijn: op 1 juni 1958. Dat is bijna 60 jaar geleden. Een mensenleven ben je al lid van deze vereniging en weet ik van je omgeving : met veel plezier. Je hebt dan ook veel met deze vereniging beleefd. Nationaal en internationaal. Ik hoef wat dat laatste betreft alleen maar Ratingen en Versailles of was het Vincennes? te noemen en je bent weer thuis,
Als muzikant bespeel je al jaren de besBas. Het grootste muziekinstrument in een orkest. Maar dat heb je niet altijd gedaan. Je bent klein begonnen, ik meen met de hoorn, maar heel veel jaren al bespeel je de bas. Daarnaast kan je ook goed uit de voeten met de bariton heb ik begrepen. Een instrument dat je tot voor kort ook bespeelde als Excelsior “ van de toren” moest blazen. Op straat wissel je de Bas in voor een sousafoon. Maar gelet op de leeftijd en het ongemak daarmee gepaard doe je dat nauwelijks meer. Of het lopen met het instrument moet maar heel beperkt zijn, zoals bij de 4 mei herdenking. Vanaf de begraafplaats aan de Meeuwenlaan tot het monument aan de Meeuwenlaan gaat goed en dat doe je dan nog met de nodige inzet. Dat was zeker ook het geval begin september bij de crematieplechtigheid van die andere clubicoon, Cees Wisseloo. Voor de deur van het crematorium Daelwijck speelde het orkest met jou op de bas en je echtgenote Adrie op saxofoon hele indrukwekkende muziek.
Ook heb je jarenlang de bas geblazen in de muziekkapel, die Original Rheinstädter Musikanten en de voorloper daarvan, we hebben het dan over eind jaren zestig, de Vrolijke Tirolers.

Over inzet gesproken.
Je hebt heel veel jaren en met evenveel inzet als deskundigheid het penningmeesterschap vervuld. Dat hield in het voeren van de boekhouding, het opmaken van de jaarrekening en de begroting, het opmaken van het financiële jaarverslag en het presenteren en toelichten ervan tijdens de Algemene Ledenvergadering, het ophalen van de contributies (voor zover er niet per giro werd betaald), het financieel beheren van het clubhuis, het afwikkelen van de donaties en contacten met de gemeente i.v.m. de subsidiëring. Dat laatste doe je nog. Ik herinner dan even aan het bedrag dat Excelsior mede dankzij jouw inzet heeft binnengehaald bij de Jubileumactie van het VSB Fonds.
Tijdens zijn penningmeesterschap trad jij ook nog 8 jaar lang op als fungerend voorzitter.
Belangrijke en voor het Fanfarekorps lucratieve activiteiten gedurende jouw bestuursfunctie(s) waren:
* het omzetten van de hypotheek voor het clubhuis in een renteloze lening;
* aan het begin gestaan van de nog steeds lopende oud papier actie;
* het wegdoen van de kliko en de leden erop wijzen dat zij vuil en afval zelf mee naar huis moeten nemen. Voor de vereniging betekende dat een meevaller van € 1.000 per jaar.
Penningmeester ben je al een aantal jaren niet meer. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Je bent nu administrateur van de vereniging. je verricht nagenoeg hetzelfde werk, alleen bestuursvergaderingen woon je niet meer bij. Excelsior mag je oprecht dankbaar zijn voor al het werk dat je in die functie verricht. In feite is dat onbetaalbaar!!!”
Verder stipte zij nog aan dat Kees van 1988 tot 2004 Sinterklaas geweest was in Steinhagen tijdens de Weihnachtsmarkt. Dat Kees ook actief is als muziekarchivaris memoreerde zij natuurlijk ook en toen kwam hetgeen dat Yolan het belangrijkste vond: ” Je hebt Kees, je vrouw ook warm gekregen om voor Excelsior te gaan spelen. Jij hebt haar op 1 december 1972 lid gemaakt en zij is dus al iets meer dan 25 jaar lid van deze vereniging” . Dat de appel niet ver van de boom valt greep zij aan om zoon Bart ook nog even in het zonnetje te zetten. ” Bart je bent al meer dan 30 jaar lid van Excelsior en jij hebt via het Korps Mariniers van jouw hobby je beroep kunnen maken”.
Na deze mooie woorden was het aan Ruud om de medailles en de oorkondes aan Kees en Adrie uit te reiken alsmede bloemen, waarna een, zoals dat altijd zo fraai heet, genoeglijk samenzijn de dubbele feestavond besloot.