Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Bevrijdingsconcert 2018

Een wens van Excelsior: op het Kerkplein cachet geven aan Bevrijdingsdag door middel van een muzikaal optreden.

Dit idee werd gisteravond gelanceerd op de door het comité 4 en 5 mei belegde gespreksavond. Daarvoor waren diverse verenigingen en organisaties uitgenodigd.

Van hen kwam maar een fractie opdraven. Dat was jammer, in de wielen gereden door Nederland-Zweden?, maar dat nam niet weg dat de avond als informatieavond geslaagd genoemd kan worden.

Comitévoorzitter Bob Duindam, de oud-wethouder, was verhinderd, dus nam Jan van Es de honneurs waar gesecondeerd door secretaris Jan Stouthard.

Als eerste kondigde hij burgemeester Victor Molkenboer aan.

Namens het gemeentebestuur onderstreepte hij het belang van de viering van 5 mei en gaf zijn visie op het plaatselijke karakter van Bevrijdingsdag. Hij beklemtoonde het belang van vrede en veiligheid. Zaken die in 1945 ten koste van veel offers voor de Nederlandse bevolking werden gerealiseerd. Maar de burgemeester keek naar het heden en toen werd zijn betoog somberder. Dat bij die situatie elders in de wereld op Bevrijdingsdag 2018 stilgestaan zal worden, was zijn wens.

Directeur Carole Leroy van Kuvo Woerden vertelde die avond een en ander over de plannen voor de invulling van het Bevrijdingsfeest 2018. Duidelijk zal zijn dat zij er met haar organisatie naar zal streven om zoveel mogelijk schoolkinderen erbij te betrekken.

Hans van Ommeren, fotograaf en pas vertrokken als voorzitter van de Vrienden van het Stadsmuseum, vertelde over zijn project “Schuldige plekken”. Dit jaar is hij er rond bevrijdingsdagen mee begonnen. Foto’s uit de oorlog op een billboard vertelden o.m. waar Duitsers in de oorlog in Woerden zaten en waar Joodse inwoners van Woerden waren ondergedoken. Hij gaat volgend jaar verder met zijn project, verzekerde hij.

Als Excelsior hebben wij in 2010 en 2015 actief meegewerkt aan Bevrijdingsdag. Beelden daarvan staan op de site en zijn via You Tube te bekijken.

Dat wil Excelsior ook in 2018 doen, in 2020 zeker ook!, mogelijk samen met een koor of koren en plaatselijke zangers en zangeressen. Of in de formatie die nu op 20 oktober in de “Nacht van Woerdentent” op het Exercitieveld speelt: het Groot Woerdens Fanfare Orkest (een samenwerkingsverband van Excelsior, KNA/Zegveld en Nieuw Leven/ Kamerik. Het aanbod is gedaan. Afwachten dus hoe het comité voornoemd dit gaan oppakken.