Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Met de Rheinstädter Muziekkapel naar Bemmel.

Het internationale Kapellenfestival in Bemmel was zondag een schot in de roos. Een dag vol Egerländer muziek, Kaffee mit Kuchen, Bier und Bratwust en veel gezelligheid.
Wie mocht denken dat Egerländer muziek vooral populair is onder 65-plussers, heeft het mis.

De voorzitter van de organiserende Kapel, Egerländer Kpel de Leemkulers,is het levende bewijs van verjonging binnen deze tak van volksmuziek. Leonie Masselink, de voorzitter, is 22 jaar jong. “Ons oudste lid is 78, ons jongste lid is 17 en daar tussenin zitten alle leeftijdsgroepen”, meldt ze met gepaste trots. “Heel gevarieerd dus, net als de muziek.”

De Leemkuulers organiseerden vorig jaar voor het eerst een Kapellenfestival. “We wilden iets terugdoen voor het dorp en de ondernemers die ons steunen. Een beetje leven in de brouwerij.” Het gratis festival trok ruim driehonderd bezoekers, alle reden om de schouders onder een tweede editie te zetten.

Het internationale tintje in de vorm van Musikgesellschaft Niedergösgen uit Zwitserland is te danken aan de samenwerking met de Stichting Zwitserse Week Bemmel. De Zwitserse muzikanten dragen hun steentje bij aan de muzikale omlijsting van de Nijmeegse Vierdaagse. Die begon twee dagen later met als deelnemer “onze” Dirk Schippers.

Drie Nederlandse kapellen – Die Original Rheinstädter Musikanten uit Woerden, blaaskapel De Zwarte Fanfare uit Aarle-Rixtel en de Leemkuulers –compleerden met de Zwitsers het geheel. In totaal lieten 130 muzikanten een staaltje van hun muzikale kunnen horen.

Over hoe de muzikanten uit Woerden de gang naar Bemmel zondagmorgen rond 11.30 uur en het optreden daar hebben ervaren doet Anne Peters verslag.
De heenreis naar Bemmel was nogal onstuimig, één grote wolkbreuk gedurende de hele rit. Aldaar aangekomen was het festival reeds begonnen en was het Zwitserse orkest hun optreden gestart Dat klonk goed.. Maar zoals al eerder gezegd regen, regen en nog eens regen.
Blijkbaar was de organisatie alleen van mooi weer uitgegaan, dus het was een beetje zoeken en afwachten waar wij onze instrumenten en spullen binnen neer konden zetten i.p.v. buiten. Dat was best lastig, want veel ruimte was er niet. De garderobe was vol en het kerkkapelletje mat slechts 1,5 bij 4 m. en daar konden we onze spullen stallen. Zodra het orkest voor ons klaar was konden wij het podium inrichten voor ons optreden. Na ons op het grote podium geïnstalleerd te hebben ging het optreden van start. Ondanks het feit dat we een aantal muzikanten moesten missen verliep het optreden van een goede drie kwartier goed. Zelfs werd het al snel tijdens ons optreden warempel droog!
Na dit optreden konden we even rustig wat drinken en van de andere deelnemers genieten, waaronder de organiserende kapel, die afgelopen jaar ook bij ons op het Oktoberfest te beluisteren was.
Gelukkig bleef het droog en begon de zon volop te schijnen. Op het Plein werd het beetje bij beetje steeds drukker. Na een goed anderhalf uur konden we ons gaan voorbereiden op het kleine podium voor een slotoptreden van een kwartier. Dit kwartier werd gestart met de mars Vpred. In het kleine kwartier dat we daarna nog hadden hebben we nog zo veel mogelijk nummers laten horen. Het ging bepaald niet onaardig. Een zekere heer Willem P. was op zijn Kaiserbas gedurende het hele optreden die dag behoorlijk op dreef en dat sleept het hele muziekgezelschap mee.

Leuke reacties van het publiek, de optredens werden goed ontvangen. Na ons optreden gingen de meeste leden van de Kapel al snel richting huis, maar een aantal is nog even gaan luisteren naar het optreden van de Zwarte Fanfare op het grote podium. Ook voor hen geldt dat zij het afgelopen jaar op ons Oktoberfest een optreden hebben verzorgd.

Uiteindelijk werd de dag aldaar afgesloten met een gezamenlijk optreden met het onverwoestbare nummer Bis Bald Auf Wiedersehen.

Door het slechte weer en chaotische begin van de dag aldaar, korte voorbereidingstijd op het podium en het strakke programma (ook voor wat betreft het te spelen repertoire) kwam er van foto’s maken van ons niet echt wat van, daar was niet echt de tijd voor. Niettemin heeft Anne van het optreden op het kleine podium nog snel een paar simpele foto’s gemaakt.
Op internet is door de lokale omroep een beeldverslag gemaakt, waar de Rheinstädter Muziekkapel helaas niet op voorkomt. Het geeft wel een goede indruk van deze middag in Bemmel, waar het spreekwoord, na regen komt zonneschijn, werkelijkheid werd.
https://www.youtube.com/watch?v=HKg0XDj-pIs

foto van Fanfarecorps  Excelsior Woerden.
foto van Fanfarecorps  Excelsior Woerden.
foto van Fanfarecorps  Excelsior Woerden.
foto van Fanfarecorps  Excelsior Woerden.
+2
25 bereikte personen