Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Afscheid muziekdocent Mart van Baalen

Ruim 5 1/2 jaar is het geleden dat Mart van Baalen als muziekdocent in dienst trad van Excelsior. Al die tijd heeft Mart zich intensief beziggehouden met het de jeugd aanleren van het edele trompet-of bugelspel. Trombone had ook gekund, maar daar waren helaas geen liefhebbers voor.

Onlangs gaf Mart te kennen te willen stoppen.  Jammer, maar zo’n besluit moet serieus genomen worden door het bestuur. Dat gaf in de personen van Ruud den Heeten (voorzitter) en Wim van Geelen (secretaris) acte de presence bij zijn laatste lesuur. Zijn leerling, Age Jonker, was bepaald geen jeugdlid, dus dat was bijzonder. Mart heeft overwegend jongeren vanaf een jaar of zeven, acht les gegeven, ook op z’n laatste lesdag, maar die waren al naar huis.

In zijn afscheidsspeech roemde Ruud Mart’s inzet en het feit dat hij erin is geslaagd om een aantal leerlingen te laten doorstromen naar het Jeugdorkest. Dat het moeilijk is om de jeugd voor blaasinstrumenten te interesseren is een gegeven, maar dat doet wel pijn, zowel bij de muziekdocenten als bij het bestuur. Als ze al een muziekinstrument willen bespelen dan is het vooral gitaar. Ooit is dat anders geweest en wellicht dat het in de toekomst gaat veranderen. Wie weet! Hoop doet leven!

Op de vraag waarom hij wilde stoppen kwam een verrassend antwoord. Mart is een heel andere koers gaan varen. Hij besefte dat het moeilijk is en in de toekomst nog moeilijker wordt om als professioneel trompettist aan de bak te komen. Dus is hij iets anders gaan studeren en wel kunstmatige intelligente. Bij dat begrip is het eerst wat in je opkomt “robotica”. Uiteraard is Mart niet onbekend met dat verschijnsel, maar zijn onderwerp van de Mastersopleiding is het vertalen. Stukken tekst die van de ene taal, zeg Turks, in een andere taal, Nederlands of Engels omgezet moeten worden. Op dat gebied is nog een wereld te winnen en daaraan wil Mart graag zijn steentje bijdrage. Overigens blijft hij wel trompet en trombone spelen, maar als liefhebber. ” Eigenlijk leuker om dat als hobby te doen dan er beroepsmatig mee bezig te zijn”.

Mart ging niet met lege handen naar huis in Amsterdam. Ruud overhandigde hem een mand met allerlei streekproducten, hier aangeschaft bij de Groene Hart winkel, die gevestigd is in de Bibliotheek aan de Meulmansweg. Mart stelde deze attentie, zo bleek uit zijn laatste woorden, bijzonder op prijs.

Mart het ga je goed!!