Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Flashmob door Fanfarecorps Excelsior Woerden in het kader van het evenement Nachtcultuur

Een flashmob (Nederlands: “flitsmeute”) is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet. Het aantal deelnemers staat niet van tevoren vast; hoe meer deelnemers, hoe succesvoller de flashmob.

De eerste flashmob werd in mei 2003 georganiseerd in de New Yorkse wijk Manhattan door een redacteur van het blad Harper’s Magazine,  Bill Wasik. In augustus van datzelfde jaar waaide het fenomeen over naar de rest van de wereld.

Een van de eerste in Nederland was die in Rotterdam op 9 augustus 2003. Enkele tientallen deelnemers staken plotseling een paraplu op en hielden die twee minuten hoog, ook al viel er geen druppel regen.[1] Ook in België zijn flashmobs georganiseerd.

Nu dan in Woerden. In het kader van Nachtcultuur organiseerde het Fanfarecorps Excelsior op zaterdagmiddag 29 maart 2014 een flashmob, samen met de doedelzakband St. Anthony Pipe Band uit Wijk bij Duurstede en een zangkoor (leden van Jubilate Deo uit Woerden). Twee plaatsen werden aangedaan, hoek Voorstraat/Kruisstraat en het Kerkplein.

Het werd een groot succes. Niet alleen door het mooie weer, waardoor behoorlijk wat Woerdenaren in het centrum van de stad te vinden waren, maar ook door de aansprekende muziek. Excelsior en de gasten speelden twee nummers. Met de doedelzakspelers werd het Schotse Volkslied, Highland Cathedral gespeeld. Samen met het zangkoor werd het Paradijs veroverd, Conquest of Paradise  van Vangelis (nee niet, om elk misverstand op voorhand te voorkomen, van Van Geelen) in een arrangement van Ron Sebregts.

De reacties vanuit het publiek waren even spontaan als hartverwarmend. Zo sms’te zangeres Martine Zuidam dat ze kippevel had gekregen van ons optreden. Ze stond in het publiek op het Plein en vond het heel gaaf.

Ook Gineke van Kesteren, van de slagerij en tevens voorzitter van de Woerdense ondernemersvereniging, zei dat ze helemaal flabbergasted was geweest van ons optreden.  Zoiets had ze nog nooit meegemaakt. Met een blos op haar kaken moest ze desgevraagd toegeven dat ze nog nooit een PROMS had bijgewoond, want daar worden door Excelsior dit soort stukken gespeeld.

Een van de muzikanten vertelde nog dat hij een bekende was tegengekomen die tegen hem gezegd had: ‘ jij speelt toch bij Excelsior?’ ‘ Klopt was het antwoord, maar dit is Excelsior’. ‘Ga weg’ had die persoon gezegd, ‘daar geloof ik niks van’. ‘ Jawel kijk maar, daar staan die jongens van Wisseloo’. Pas toen was die persoon overtuigd dat dit dan blijkbaar toch Excelsior was. Zo’n optreden had hij niet van Excelsior verwacht.

Ook van de invallers kwamen er alleen maar leuke reacties, in de trant van ‘ je hebt mijn nummer toch nog hè, want voor dit soort optredens kun je me altijd bellen’.

Kortom het was een groot success dat smaakt naar meer. Een opsteker voor intiatiefnemer Harrie Banken, die een jaar eerder met het idée van een  flashmob voor de dag kwam. Hij dacht dat het ene leuke activiteit ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan was. Toen kwam het er niet van. Nu wel.

De foto’s wijzen uit hoe het er die zaterdagmiddag aan toe is gegaan. Sytske Breunesse maakte de foto’s.