Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Woerdense virtuozen op 15e Promsconcert

De definitie van virtuoos is ‘iemand die enigerlei kunst technisch volmaakt beheerst’. Dit is zeker van toepassing op twee Woerdenaren die een belangrijke rol zullen spelen op het concertpodium van de 15e Excelsior Proms (17 maart a.s.). We stellen ze hier nader aan u voor.

Dick van Vliet
Dick groeide op als derde zoon van de bekende woerdense musicus Gerrit Jan van Vliet. Zijn twee broers speelden jaren lang bij Excelsior. De ene op alt- en de andere op sopraan sax. Dick ‘koos’ voor de dwarsfluit en daarvoor was in een fanfare, zeker destijds, geen plaats. Hij werd dus lid van die andere Woerdense muziekvereniging.
Nu na jaren speelt hij dan toch op de speciaal voor hem in Amerika handgemaakte 19,5 karaats gouden dwarsfluit met fanfarekorps Excelsior mee. Iedereen die Dick eerder heeft horen spelen op dit instrument weet dat hij met recht een virtuoos genoemd mag worden en zijn agenda met optredens is daarom ook al jaren vooruit volgeboekt.

Gelukkig had hij nog een gaatje op 17 maart, want dan zal vooral in het instrumentale werk Eve of the War goed te horen zijn dat het geluid van zijn fluit een hele mooie aanvulling is op de warme fanfare sound van Excelsior. Verder speelt hij met begeleiding van Marcel Kooijman op piano een compilatie van de solostukken Gabriël’s Hobo uit de film The Mission uit 1986 en I Dreamed a Dream uit de musical Les Miserables uit 1980.

Dick zorgt nog voor een extra verrassing op het Promspodium, want hij treedt ook op met het Maxime Gypsyjazz Ensemble bestaande uit de fransman Maxim Capellot op solo gitaar, Vincent Grondman op rhytme gitaar, Theo van den Heuvel op contrabas en Dick van Vliet op cajon en dwarsfluit. Dit ensemble bestaat nog maar net een half jaar en swingt nu al de pan uit. Zij spelen Gypsymuziek die hier in Nederland voornamelijk bekend is door het Rosenberg Trio (die momenteel een Nederlandse theatertour maken vanwege hun 25 jarig bestaan).

Karel van den Bosch
Karel mag je met recht een “Oude rot in het vak noemen” . Wie kent hem niet? Al heel lang “doet” hij van alles en nog wat in het cultuur- en kunstwereldje van Woerden.
Zo was hij betrokken bij de realisatie van het Straatfestival, het muziekfestival, het bevrijdingsfeest, VSB cultuurmanifestatie op het defensie-eiland en bij tientallen andere culturele evenementen, Hij was artistiek leider bij de Realiteit, regisseerde verschillende theatergroepen, was acteur en ook, een beetje, zanger (was o.a. lid van Annie’s M.G. de enige muziekgroep die met goedkeuring van Annie M.G. Smidt haar muzikale werk mocht vertolken).

Maar verreweg de meeste mensen hebben herinneringen aan hem als “gezicht” van de KUVO die al generaties lang op inspirerende wijze veel kunst en cultuur in onze schooljeugd stopt. In die hoedanigheid heeft hij ook een rol gespeeld bij de realisatie van de muziekprojecten van Excelsior op de Woerdense basisscholen.
Menig scholier roept bij het zien van Karel “hé dat is die man van het museum, of het theater, of de dansvoorstelling of dat concert of…. Allemaal hebben ze wel een herinnering aan hem net als hun ouders want Karel doet dit al sedert 1979 dus de kans dat paps of mams dezelfde herinneringen aan hun schooljaren hebben als hun kinderen is levensgroot, die herinneringen gelden dus ook voor de muziek van de 80er jaren muziek die vaak gebruikt werd voor bijvoorbeeld (scapino)- schooldansprojecten..

Met Excelsior bestaat ook al heel lang een band, natuurlijk waren er de reguliere ontmoetingen bij evenementen en intochten, zoals die van sint Nicolaas waar zowel de fanfare als Karel mee te doen hebben maar sedert het bestaan van het ‘Kunstkasteel’ wordt dit jaarlijks afgesloten met een slotconcert van Excelsior met Karel als ‘spreekstalmeester’. Omdat hij dit zo virtuoos doet kon het niet uitblijven dat dit werd uitgebreid naar de Proms.