Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Excelsior heeft de wind er goed onder

Hans van Hees is op 15 juni jl. bij Excelsior aangetreden als dirigent van zowel het leerlingen- als het fanfare-orkest. Met Hans heeft Excelsior een enthousiaste dirigent met zeer veel ervaring in huis gehaald. Hij heeft niet alleen zijn sporen ruimschoots verdiend bij andere amateurblaasorkesten in Nederland, maar hij is ook jarenlang muziekdocent geweest aan de muziekschool van Utrecht. Momenteel dirigeert hij orkesten in Loenen aan de Vecht en in Herveld en geeft hij koper- en saxofoonlessen in Driebergen. Naast dirigent is hij ook gecommitteerde en examinator bij de HaFa examens. Zijn ambitie ligt heel duidelijk bij het overbrengen van al zijn ervaringen en deskundigheid. Zo heeft hij bij Kunstfactor de opleiding tot coach in de blaasmuziek gevolgd en doet hij regelmatig projecten voor promotie van blaasmuziek op de basisscholen in de regio Rivierengebied.

Op monumentendag gaf de kersverse dirigent Hans van Hees zijn eerste concert met Excelsior in het Woerdense Kasteel.

Al deze ervaringen zullen goed van pas komen bij de initiatieven die Excelsior momenteel samen met Hans aan het uitwerken is. Zo worden binnenkort diverse Woerdens basisscholen benaderd om de Woerdense jeugd ook in de gelegenheid te stellen aan deze leuke en beproefde muzikale projecten deel te nemen. Natuurlijk met als doel om hen ook enthousiast te maken voor de blaasmuziek, want muziek maken is leuk en vooral als je het in teamverband kunt doen. Daarom biedt Excelsior interne muziekopleidingen aan waarbij leerlingen al na ongeveer één jaar privé-les bij een muziekdocent kunnen doorstromen naar het leerlingenorkest. Voor de allerjongsten is er zelfs een mogelijkheid om eerst nog een tijdje blokfluitles te krijgen.

Op vrijdagavond 15 oktober, tijdens de Excelsioravond, zal dirigent Hans alvast een klein tipje van de sluier oplichten en gaat hij in samenwerking met alle leerlingen van Excelsior een korte workshop organiseren waarbij ook het publiek in de zaal met geimproviseerde instrumenten mag meespelen. We hopen dat hier veel kinderen op af komen, maar ook ouderen die altijd als eens met een blaasorkest hadden willen meespelen kunnen hieraan meedoen. Het zou helemaal leuk zijn als er ook instrumenten van thuis meegebracht worden (denk aan Vuvuzela’s of blokfluiten). Ook de leerlingen van de tamboers en majorettes zullen erbij zijn, dus er kan ook getrommeld en gedanst worden. Er is ruimte genoeg, want het evenement vindt plaats in de hal van touringcarbedrijf Van Rooijen aan de Kuipersweg.

Behalve deze workshop zijn er deze avond natuurlijk ook allerlei optredens van het leerlingenorkest, de tamboers, de majorettes, het fanfare-orkest en een leerlingen-ensemble onder leiding van Excelsior’s muziekdocent Mart van Baalen. Dus volop gelegenheid om alle facetten van het fanfarecorps te leren kennen. De Excelsioravond begint om 20:00 uur en de toegang is gratis.

Liefhebbers die nog meer gezellige blaasmuziek willen horen kunnen op zaterdag weer naar dezelfde zaal komen en genieten van een heel ander repertoire. Dan organiseert de kapel Die Original Rheinstädter Musikanten, ook een onderdeel van Excelsior, namelijk hun jaarlijkse Blaaskapellenfestival. Dit evenement is ook gratis toegankelijk en gaat non-stop door van 13:30 tot 01:00 uur (zie voor meer informatie www.rheinstadter.nl).

Tenslotte concerteert het fanfare-orkest nog op dinsdagavond 19 oktober in de Willem van Oranjeschool waar een heel toepasselijk repertoire wordt gebracht in het kader van de week van de geschiedenis. Werken van Purcell, Vivaldi, Bach en Händel staan hier op het programma. Excelsior opent het concert om 20:00 uur en na de pauze zal het Woerdens Mannenkoor optreden.