Repetities

Onderdeel Tijdstip
Drumband ma 19.00 uur
Orkest di 20.00 uur
Drumbandleerlingen wo 19.00 uur
Majorettes do 18:30 uur
Orkestleerlingen vr 15.30 uur

Contactgegevens

Fanfarecorps Excelsior Woerden
KVK-nummer: 40464480

Clubgebouw “De Speeldoos”:
3442AL Woerden
Singel 45a
tel.:0348-418770
secretariaat@excelsior-woerden.nl

Foto: Hans Pieters

‘Excelsior komt naar je toe deze zomer’, met het Excelsior Promsconcert op 9 september, als onderdeel van het Woerden 650 zomerweekend op het Woerdense Kerkplein. Kom jij ook?

[Redactie: Deze tekst gold ter aankondiging van ons vorige Promsconcert in 2022, waarvan je hier een korte videosamenvatting vindt. De volgende editie vindt plaats op 22 maart 2025 in Sporthal Snellerpoort. Zodra daar meer details over bekend zijn zullen we die hier vermelden. Een klein tipje van de sluier kunnen we al oplichten, want er zal in ieder geval zal weer een nieuw Woerdens Promskoor aantreden. Dit projectkoor is eind 2023 opgericht en wordt geleid door de jonge Woerdense zangcoach en dirigent Daantje van den Broek.]

De Excelsior Promsconcerten zijn avondvullende evenementen, doorgaans in sporthal Snellerpoort, met bekende muziek gespeeld door het eigen orkest, in combinatie met zang en dans door veelal lokale solisten, koren en dansers. Vaak nog aangevuld met verrassende muziekgroepen zoals de St. Anthony Pipe Band (2013) en het Zweedse dameskoor Äggröra (2015). Aanvankelijk organiseerde Excelsior elk jaar een Promsconcert, maar omdat de aanpak steeds professioneler is geworden en de voorbereidingstijd daarmee langer, is er sinds 2013 slechts eens in de twee jaar een Proms. Helaas moest de aanvankelijk geplande datum van zaterdag 20 maart 2021 voor de volgende editie vanwege de coronapandemie twee keer worden uitgesteld. Deze is nu vastgesteld op vrijdag 9 september 2022 en vanwege Woerden650 wordt dit een nog groter spektakel dan gebruikelijk. Het belooft zelfs een Woerdense variant van het Maastrichtse Vrijthofconcert te worden, uitgevoerd in de openlucht vanaf een groot podium op het Kerkplein, met ongeveer 1500 zitplaatsen voor het publiek om alles goed te kunnen zien en horen, inclusief verrassingen met paarden, koetsen en nog veel meer.

Het wordt het 20e Promsconcert dat Excelsior organiseert en speciaal voor deze  jubileumeditie is het Woerdens Promskoor opgericht, een projectkoor bestaande uit 58 mannen en vrouwen die veelal ook actief zijn of waren bij andere Woerdense koren. Onder leiding van dirigent Anna Kok beleefde het koor inmiddels twee succesvolle try-out concerten, maar op de Proms volgen de echte uitdagingen voor hen, zoals een uitvoering van Bohemian Rhapsody voor koor, orkest, combo en solist. Een uitvoering die Queen zelf nooit live heeft kunnen doen bij gebrek aan een groot koor. De solo wordt gezongen door Bastiaan Sparnaay (o.a. bekend van Soldaat van Oranje en West Side Story).

Het thema voor dit concert was aanvankelijk ‘Excelsior goes Hollywood’ want er zullen mooie soundtracks uit bekende films te horen zijn. Maar omdat deze editie ter gelegenheid van het feestjaar ‘Woerden 650’ nu dankzij een aantal enthousiaste Woerdense sponsoren op het Kerkplein aan de Hogewoerd gaat plaatsvinden, is het thema aangepast tot ‘Excelsior goes Hollywoerd’. Uiteraard blijft het, zoals gebruikelijk, een gevarieerd programma met naast filmmuziek ook veel andere verrassende nummers, van pop en rock, tot ballads en aria’s.

In de line-up staan zeven ervaren Proms-solisten, maar Excelsior brengt ook twee nieuwe gezichten op het Promspodium; het jonge multi-talent Sem Hoos (zang en piano) en de ervaren Woerdense sopraan Helene Kalisvaart, die vorig seizoen nog op TV was bij het programma Aria. Zij zingt samen met sopraan Anke Smits het prachtige Bloemenduet uit de opera Lakmé en met Ben Pernot het vrolijke Libiamo uit Verdi’s opera La Traviata.

De playlist is klaar, de solo’s en koorstukken zijn verdeeld en de ruim 100 artiesten zijn deze momenteel aan het instuderen. De organisatoren zijn druk alle puntjes op de i te zetten en de draaiboeken af te ronden.

De presentatoren Angela Koot en Koos van Geest verwelkomen het publiek en geven tekst en uitleg bij het programma. De Woerdense band Vintage Connection speelt tijdens de inloop vanaf 19.00 uur en tijdens de afterparty vanaf 23.00 uur. Hopelijk wordt het een zwoele zomeravond waarop publiek en artiesten na het concert nog tot in de kleine uurtjes kunnen feesten op het Kerkplein. 

Dit ‘Woerdens Promsconcert’ op vrijdagavond 9 september wordt nu al de Woerdense variant van het Maastrichtse Vrijthofconcert genoemd. Het Kerkplein wordt in die stijl ingericht met rijen stoelen voor het publiek en er zal een groot podium worden gebouwd dat plaats bied aan alle muzikanten, het combo, het koor en de solisten. Een deskundig audiovisueel team zorgt ervoor dat alle groepen mooi worden uitgelicht en dat het geluid van koor, orkest, solisten en presentatoren op het Kerkplein goed te horen is. Van de laatste Promsconcerten zijn elders op deze website fotoreportages te zien en in de samenvattingen hieronder vindt u ook enkele links naar video-opnames.

Meer informatie over artiesten en programma volgt t.z.t. op de website: www.excelsior-woerden.nl/orkest/proms/ en de Facebook pagina van Fanfarecorps Excelsior Woerden.

Houdt u van een avondje entertainment in Woerden? Kijk dan hier waar je tickets kunt kopen om zeker te zijn van een zitplaats en kom op 9 september naar het Kerkplein in Woerden. Aanvang 20:00 uur. 

======================================================================================

Een overzicht van onze eerdere Excelsior Promsconcerten:

5e Proms – 16 maart 2002 – Entertainment

6e Proms – 29 maart 2003 – 100 jaar muziek

7e Proms – 1 mei 2004 – Dynamic Winds, Lyrics and Dances

8e Proms – 12 maart 2005 – Memories

9e Proms – 18 maart 2006 – Golden Classics (arrangementen van klassieke muziek, met medewerking van Orkest van het Groene Hart, Bert Simhoffer en balletstudio Piccolo Mondo)

10e Proms – 24 maart 2007 – Excelsior for Africa (goodwill concert voor kliniek in Malawi, met medewerking van Opgetrommeld, amusementskoor Choke en presentator Jochem van Gelder)

11e Proms – 15 maart 2008 – Tracks & Tunes (muziek bekend van radio, TV en film, met medewerking van dameskoor Koordaat, Dick en Gert van Vliet, Romy Hoogendoorn en presentatrice Marga Miltenburg)

12e Proms – 21 maart 2009 – Dance Party (bekende dansmuziek, met medewerking van danscentrum Delicious, rolstoeldansers De Swingende Wielen, Ierse dansgroep Lochan en presentator/danskenner Bouwe van Rijswijk)

13e Proms – 20 maart 2010 – Hou van Holland (in het kader van 65 jaar bevrijding is dit jaar gekozen voor 100% nederlandstalige muziek, met medewerking van dameskoor Koordaat, danscentrum Delicious en de solisten Romy Hoogendoorn, Martine Zuidam, Ellis Souwerbren-van Iersel, Dianne Kouwen en Jeroen Romijn)

14e Proms – 19 maart 2011 – Top 2000 (topnummers uit de Top 2000 – zoals ‘A whiter shade of pale’ van Procal Harum, ‘Music’ van John Miles, ‘Leningrad’ van Billy Joel en het onnavolgbare ‘Paradise by the dashboard light’ van Meat Loaf – werden door DJ Frans vanuit de ‘studio in Hilversum’ professioneel aangekondigd. M.m.v. solisten Jeroen Romijn, Martine Zuidam, Romy Hoogendoorn, Ellis Christiaanse, Nicole Blok en Marcel Kooijman, Gemengd Koor JuDeo en Danscentrum Delicious). Hierbij een link naar een compilatie van ons 14e Promsconcert op 19 maart 2011.

15e Proms – 17 maart 2012 – The Eighties.

Dit programma was samengesteld uit nummers die in de jaren 80 hoge ogen gooiden in de Nationale Hitparades. Nummers van Phil Collins, Toto, Eric Clapton, The Pointer Sisters, The Village People, Kool and the Gang, Andre Hazes en vele anderen deden deze jaren herleven in de herinnering van het publiek. Dit jaar had Excelsior weer een aantal nieuwe artiesten toegevoegd aan haar line-up, want deze bestond uit de zangers: Martine Zuidam, Marcel en Mariëtte Kooijman, Riemer van der Bij, Nicole Blok, Yvette Lanting, Romy Hoogendoorn en Ieme Bijlhout. Speciale gast was de Woerdense musicus Dick van Vliet die op dwarsfluit en met het Maxime GypsyJazz Ensemble een bijzondere bijdrage leverde aan deze editie. De dans werd verzorgt door zo’n 75 dansers van Excelsior, Mobilee en danscentrum Delicious. De presentatie was in de vakkundige handen van de Woerdense cultuur-goeroe Karel van de Bosch. Een foto-impressie van het 15e Promsconcert is te bekijken via deze link.

16e Promsconcert – 16 maart 2013 – Classical Moments.

Ter gelegendheid van het 110-jarige bestaan van Excelsior was dit een speciale editie van de Excelsior Promconcerten. Hieraan werd meegewerkt door niemand minder dan de Woerdense musicus Martin Mans en ca. 150 mannen van zijn koren De Gouwestem en The Martin Mans Formation. Daarnaast speelde hij op orgel een aantal klassieke werken samen met het orkest (o.a. Toccata in D minor en O Fortuna). Maar ook het Woerdense operakoor Opera Viva was een lust voor oor en oog met hun theatrale optreden bij onder andere het Drinklied en Funiculi Funicula. De volle zaal had verder zeer veel lof voor de optredens van de solisten van de avond. Of zij nu een solo, een duet (zie Vivo per lei) of met koor zongen, in alle situaties straalden Martine Zuidam, Dianne Kouwen en Arwin Kluft. Tenslotte maakten de dansgroepen van Delicious hun reputatie weer waar met fraaie choreografiën bij nummers als Spiritual Moments en Lord of the Dance. Klapper op de avond was het verrassingsoptreden van de Pipe Band St. Anthony uit Wijk bij Duurstede, die samen met orkest en extra tamboers het concert afsloten met het indrukwekkende Highland Cathedral.

17e Promsconcert – 21 maart 2015 – As it is in Heaven.

Omdat de samenwerking met een groot koor goed was bevallen had de Promsorganisatie het Woerdens gemengd koor Jubilate Deo uitgenodigd voor een gastoptreden.
Qua solisten bracht Excelsior een volledig Woerdense line-up op het podium met Elize Verlaan, Martine Zuidam, Bas Dokter en Peter Ravensberg. Danscentrum Delicious verzorgde mooie klassieke dansen met twee groepen ballerina’s. Ten slotte was er een buitenlandse verrassing van zes Zweedse dames die met hun koor Äggröra a cappella nummers brachten met een ondeugende knipoog en bovendien op diverse nummers van het orkest meezongen. Vooral het nummer Gabriellas Song, de titelsong uit de Zweedse film ‘As it is in Heaven’, sloot perfect aan bij het thema van dit concert.

18e Promsconcert – 18 maart 2017 – Seasons & Sentiments

De presentatoren Mariëtte van Slagmaat en Koos van Geest namen het publiek mee op een ‘sentimental journey’ door de seizoenen. Het programma varieerde van vrolijke, zomerse popnummers als It’s a beautiful day (Michael Buble) en Summer of ’69 (Brian Adams) tot melancholische ‘herfstmuziek’ als Autumn Leaves, Purple Rain (Prince) en The Blues Factory.
Ook klassiek repertoire ontbrak niet want het slotnummer van de 1992 Summer Olympics, Amigos para siempre, werdt gezongen door sopraan Anke Smit en tenor Lodewijk Stalman. Een andere debutant in de Proms line-up, de Woerdense zanger Marcel Fokker, kroop in de huid van Sinatra met I’ve got you under my skin. De overige muzikale gasten waren de solisten Elize Verlaan, Martine Zuidam, Peter Ravensberg, Bas Dokter en Bastiaan Sparnaay. Dansschool D’joy en dameskoor Fabulous! Bij het magistrale slotstuk van de avond (Earth Song van Michael Jackson) traden alle artiesten gezamenlijk op (zie link).
Het orkest begeleidde artiesten, koor en dansers en speelde ook fraaie instrumentale werken als Antarctica en Symphonic Highlights from Frozen. Enkele hoogtepunten van deze Proms zijn te bekijken via deze link.

19e Promsconcert – 16 maart 2019 – Excelsior goes Broadway

Lange rijen bezoekers betraden zaterdagavond 16 maart via de rode loper het bijna uitverkochte Broadwaytheater van Excelsior. Zij beleefden de avond van hun leven en complimenten als ‘hier kan geen avondje schouwburg tegenop’ of ‘dit was echt professioneel’ waren niet van de lucht.

Op de bühne vielen alle puzzelstukjes vlekkeloos in elkaar. Het programma bood een keur aan muziekgenres uitgevoerd door zeer uiteenlopende combinaties van de acht solisten, de dansteams van D’joy, het Promskoor Rhythm & Friends en het Promsorkest van Excelsior.

Er waren ‘stretching targets’ gezet voor deze show, maar die zijn ruimschoots behaald door al deze artiesten. Zij werden tijdens deze Broadwayreis ondersteund door het professionele audiovisueel team van Clipper MS en de ‘reisleiders’ Mariëtte van Slagmaat en Koos van Geest.

Diverse nummers uit onze ‘Broadwayshow’ kwamen ook terug op het programma van ons Singelgrachtconcert, dat hopelijk ook in 2022 weer kan plaatsvinden.

-/-